0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Majówka nadchodzi! Pewnie będą grille i inne takie. A ja wam polecam coś na słodko. Błyskawiczne, pyszne i fit! Jabłuszko zawsze jest w modzie…

Składniki na dwie porcje od serca:

  • 2 dosyć duże jabłka
  • Pół torebki ugotowanego ryżu (można zastąpić kaszą jaglaną)
  • Spora łyżka serka wiejskiego
  • Cynamon (ile lubicie!)
  • Łyżka pestek dyni
  • Trochę soku z cytryny – tak, aby nadzienie miało wyrazisty smak!
Odkrawamy czubek jabłka. Nożykiem delikatnie obrysowujemy okrąg i bardzo ostrożnie, łyżką, wydrążamy środek. Operacja nie jest łatwa, bo jabłka łatwo pękają, ale da się to zrobić!

Wydrążone środki ścieramy na tarce, razem z ogryzkiem. Dodajemy do nich serek, cynamon, ryż, pestki dyni i sok z cytryny. Mieszamy. Przygotowane nadzienie przekładamy do wydrążonych jabłek, przykrywając je wcześniej odciętym kapelusikiem.
Tak gotowe jabłuszka kładziemy na blasze i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (ja dałam 180 stopni). Jabłek trzeba doglądać – lubią pękać. Trzymane za długo – spalą się!

Gotowe pyszności można przełożyć do miseczek. Ja przygotowałam do tego polewę, ale nie jest ona konieczna. W garnuszku zagrzałam łyżkę jakiegoś alkoholu (chyba koniak? Nie wiem, znalazłam w szafce) i wsypałam do niego dwie łyżki gorzkiego kakao. Kiedy składniki się pomieszały, polałam nimi jabłka i przyozdobiłam je pistacjami.

Można podać również z lodami lub łyżką jogurtu. Mniam!