0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Naleśniki gryczane są świetne. Bardzo sycą, a więc dwa takie naleśniki z warzywnym farszem (ewentualnie z piersią z kurczaka) nie przekroczą 300kcal, a w pełni zaspokoją głód. Idealnie i zdrowo, a jakże!

Robi się je banalnie! Oto skład tajemny:

  • 5 łyżek kaszy gryczanej NIEPALONEJ
  • Woda
  • Szczypta soli

Kaszę zalewamy letnią wodą i zostawiamy na minimum godzinę. Następnie płuczemy i zalewamy odrobiną wody wraz ze szczyptą soli. Blendujemy na gładką masę (bardzo dokładnie), a następnie dodajemy tyle wody, aby masa przypominała swoją gęstością tradycyjne ciasto naleśnikowe. Musi się rozlewać po patelni, ale też nie może być zbyt wodniste.

Patelnię przecieramy odrobiną tłuszczu (papierowym ręcznikiem). Na nagrzaną powierzchnię wlewamy ciasto i smażymy dokładnie tak, jak zwyczajne naleśniki.

placek1Nadzienie można dodać zarówno słodkie, jak i słone. Wszystko zależy od waszej fantazji!